Speculaas zonder schuldgevoel!

nov 25, 2019

yes !!!   Het is weer die tijd van het jaar !

De eerste kerstmarkten zijn geopend, de verlichting in de straten hangt, hier en daar klinkt al kerstmuziek en de eerste plannen voor de feestdagen worden gesmeed. 

En af en toe klinkt het : ” het lijkt wel alsof het elk jaar vroeger en vroeger begint  ” , maar stiekem genieten we hier eigenlijk wel van.          Want geef toe, wie is er nu immuun voor al die lichtjes, die muziek en zalige geuren ? Ik in elk geval niet !

Deze gezelligheid zorgt meestal ook voor wat extra kilootjes op het einde van de rit en daarom geef ik hieronder graag enkele receptjes in een net iets gezondere maar zeker zo lekkere versie.

Want wat is eigenlijk het verschil tussen een gezond en een ongezonde koekje ? 

Inderdaad, heel simpel : de suiker !!! en de bloem en de boter.

Speculaas is eigenlijk gewoon een mengeling van bruine suiker, veel boter en bloem en ….speculaaskruiden.

De specifieke smaak van speculaas wordt puur verkregen door deze kruiden. Hoe meer van deze kruiden jij in je koekjes stopt, hoe meer uitgesproken de speculaas smaak.

Wij gaan uiteraard voor de gezonde versie, zonder geraffineerde suiker, zonder witte bloem en een gezonde vorm van vetstof nl., kokosolie.

 

Voor 8 gezonde speculaasjes

 * 60g amandelmeel * 120g havermoutmeel   * 40g fijngehakte  amandelen   * 2 el speculaaskruiden  * 1 el kokosbloemsuiker                             * 2 el plantaardige melk   * 50 g kokosolie

 

Meng het meel samen met de kokosbloemsuiker, de amandelen, en de speculaaskruiden.

Smelt de kokosolie en voeg samen met de melk toe aan het meel.

Rol het deeg tot een plak van 3-4mm dik en maak hier je koekjes van.

Bak de koekjes gedurende 20 min in een oven op 160 graden.

 

Koekjes met een topping van pure chocolade

* 200 g havermeel    * 125 g amandelmeel   * 1 banaan * 1 ei      *2tl  bakpoeder   * 50g kokosbloemsuiker  * 75 g kokosolie                                  * 8 el amandelmelk    * 50 g pure chocolade

 

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Doe havermeel, amandelmeel, bakpoeder, kokosbloemsuiker en kaneel in één kom en meng goed.

Klop het ei los.

Smelt de kokosolie en voeg samen met het ei en de amandelmelk aan het meel toe.

Prak een banaan fijn en voeg toe aan het kokosoliemengsel.

Meng het meel en het kokosoliemengsel met de hand door elkaar tot één deeg.

Leg het deeg 20 min in de frigo en laat rusten.

Rol het deeg uit met een deegroller en steek er de koekjes uit.

Bak de koekjes 15 min. op een met bakpapier beklede bakplaat.

Laat afkoelen en versier ze met de gesmolten pure chocolade.

Om helemaal in de sfeer te komen kan je ze versieren met kleine sterretjes .

 

Toegegeven, meer werk dan gewoon een pak koekjes kopen in de supermarkt maar wel zooooovéél lekkerder en gezonder !

Smakelijk, 

Heidi

 

 

 

 

 

         

Wil jij leren hoe je op een gezonde manier gewicht verliest?
Bel of mail dan nu!

0496 088 291

heidi@healthy-with-heidi.be

Afvallen met FUN kan!!
Copyright 2019 Powered by – Privacy Policy – Cookiebeleid