Pimp die bokes !

sep 26, 2019

     

Pimp die bokes !

Ik ben ervan overtuigd dat er heel wat mama’s zijn die ’s ochtends met de handen in het haar zitten omdat ze én graag iets gezond willen meegeven én tegelijkertijd wat lekkers.

Daarom geef ik hieronder graag wat tips om de dagelijkse boterhammetjes van jullie oogappels wat kleurrijker en gevarieerder te maken.

 

Varieer met het soort brood dat je gebruikt.

Weet dat wit en lichtbruin brood ECHT géén voedingsstoffen bevatten. Als jouw kind elke dag wit brood meeneemt probeer dan toch echt, stap per stap, over te gaan naar een gezondere variant hiervan.

Ideale broodsoorten zijn :  volkorenbrood, roggebrood, speltbrood, malse volkoren sandwiches, noten-rozijnenbrood, wraps, volkoren pitta broodje.

 

Probeer eens de 2-kleurige boterham, het witte sneetje bovenaan en het bruine sneetje onderaan.

Waar ze zeker van houden : prik uit elke boterham dan een hartje en wissel om. Zo heeft je witte boterham dan een bruin hartje en je bruine boterham een wit hartje. Wedden dat je scoort hiermee ?

 

Varieer met je beleg.

Maak de boterhammetjes kleurrijk door er fijngesneden groentjes tussen te leggen, vb paprika, komkommer, geraspte worteltjes..

Voor die kids die al helemaal mee zijn in het ‘groentjes verhaal’ kan je een stap verder gaan en de groentjes in een apart doosje meegeven. Heel veel groentjes vind je tegenwoordig in een smakelijke mini versie. Mini-tomaatjes, mini-komkommer, mini-paprika, staafjes wortel of wat veldsla vergezeld van een lekker dipsausje maken het helemaal af.

Helemaal in tegenwoordig is hummus op de boterham. Je kan hummus klaargemaakt kopen maar het is natuurlijk veel gezonder en lekkerder om dit zelf te maken.

Of probeer eens groente tapenade op de boterham .

Een ander gezond alternatief zijn stukjes fruit op de boterham. We denken dan in de eerste plaats aan banaan maar ook gebakken appel of peer schijfjes zijn héél erg lekker.

Ook notenpasta is een gezond broodbeleg. Let wel dat er géén toegevoegde suikers inzitten.

 

Quiche als vervanger van de klassieke boterham.

Als er één gerecht is waarmee je echt eindeloos kan variëren dan is het wel quiche.

Voordeel : je maakt dit de avond ervoor klaar waardoor je in de ochtend alweer wat tijd wint.

 

Steek nu en dan eens een dessertje in de boterhamdoos.

Deze receptjes zijn zo gezond en lekker dat je ze echt elke dag zonder schuldgevoel aan je kids kan meegeven.

Ideetje : misschien kan je ze belonen met een dessertje op de dagen dat je ze donker brood meegeeft naar school ?

 

 

Enkele receptjes

De gezonde saté

Afhankelijk van de grootte van de sneetjes snij je de boterham in 4 tot 6 stukjes. Prik deze stukjes brood vervolgens op een stokje afgewisseld met een druifje en een mini-tomaatje. Dit oogt niet alleen lekker maar zo hebben ze zonder het te beseffen ook meteen hun stukje fruit en groentjes mee op.

 

Hummus

Gewoon lekker zo op de boterham of als dipsausje bij de groentjes.

  • 1 blik gekookte kikkererwten
  • 3 el water
  • 3 el olijfolie
  • Peper en zout
  • Paprika poeder

Laat de erwten uitlekken en pureer dan tezamen met de overige ingrediënten tot een gladde massa.

 

Gezonde eiersalade

  • 4 hardgekookte eieren
  • 80 gr Griekse yoghurt
  • 1 el peterselie
  • 1 snuifje kerriepoeder
  • Peper en zout

Prak de eieren met een vork tot ze fijn zijn. Meng nu de andere ingrediënten onder de eitjes.

In de volledig gezonde versie prak je er ook nog een rijpe avocado onder. Dit maakt de eiersalade nog smeuïger en je oogappel krijgt op deze manier alweer heel wat gezonde vetten binnen die hij/zij nodig heeft om goed te groeien.

 

Havermout-appel muffin

  • 100 g havervlokken of havermeel
  • 50 g amandelmeel
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1/2 tl speculaaskruiden 
  • snuifje kaneel
  • snuifje zout
  • 150 ml Griekse yoghurt
  • 50 ml melk
  • 4 el honing
  • appels
  • eieren
  • 2 el rozijnen

Verwarm de oven voor op 180 °.

Als je geen havermeel gevonden hebt mix dan je klassieke havermout vlokken tot meel en meng met het amandelmeel.

Voeg het bakpoeder, de kaneel en het snuifje zout toe en meng goed.

Meng dan nu al de natte ingrediënten tot een luchtige mix door elkaar. Meng dit onder het meel.

Schil en snijd de appels in blokjes en meng onder het beslag. Voeg de rozijnen toe en meng alles een laatste keer goed door elkaar.

Vul nu de muffin vormpjes en bak 25-30 min in de oven.

 

Worteltjes cake met noten

  • 300 gr geraspte wortelen
  • 250 gr havermout
  • 4 eieren
  • 3 tl bakpoeder
  • 2 bananen ( voor een zoetere versie)
  • 8 ontpitte dadels
  • 50 gr rozijnen
  • 50 gr kokosolie
  • ¼ limoen
  • Zout

 

Verwarm de oven voor op 170°.  Mix de eieren in een grote kom tot een schuimig geheel tezamen met de dadels.

Voeg de havermout toe en mix ermee onder. Voeg beetje bij beetje de geraspte wortelen toe en blijf mixen.

Smelt de kokosolie en voeg dit bij het mengsel tezamen met de schil van ¼ limoen. Voeg verder een snuifje zout, de rozijnen en het bakpoeder toe. Voor de zoete bekjes kan je er ook nog 2 rijpe, geplette bananen onder mengen.

Doe het mengsel nu 35 min in een ingevette bakvorm en bak 35 min in de oven.

 

Ik hoop dat jullie hier wat gezonde en lekkere inspiratie in vinden om morgen die boterham doosjes weer te vullen !

     

     

     

     

     

     

     

             

    Wil jij leren hoe je op een gezonde manier gewicht verliest?
    Bel of mail dan nu!

    0496 088 291

    heidi@healthy-with-heidi.be

    Afvallen met FUN kan!!
    Copyright 2019 Powered by – Privacy Policy – Cookiebeleid